
به نقل از باشگاه خبرنگاران پویا ، روز گذشته بانک مرکزی به درخواست دولت فهرست شرکت هایی که ارز دولتی برای واردات کالا دریافت کردهاند را منتشر کرد، در این میان شرکتهای مختلفی نیز مبالغ قابل توجهی برای واردات کاغذ دریافت کرده بودند که موجب انتقاد فعالان صنف کاغذ شد. در همین راستا سیدحسن میرباقری رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ از مجهول بودن هویت بیش از ۹۰ درصد این شرکتها برای صنف خبر داد و گفت: تعداد بازرگانان قدیمی و شناسنامهدار کاغذ چه آنهایی که عضو انجمن هستند و چه آنهایی که نیستند، در این فهرست بسیار محدود است، بهنظر میرسد نوعی حمایت وجود داشته که برخی شرکتهای غیرشناسنامهدار توانستهاند چنین ارقامی را بهصورت ارز دولتی دریافت کنند، ۵ میلیون یور، ۷۰۰ هزار یورو و ۲۲ هزار یورو ارقامی است که به هیچ وجه در بازار کاغذ طبیعی نیست، چرا که وقتی از ۵ میلیون یورو حرف میزنیم یعنی تناژ بسیار بالای کاغذ که معمولاً در کار ما مرسوم نیست و اساساً نیاز بازار کاغذ نیز نیست.
همچنین سیدطاهر شبیری دبیر سابق سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا و از فعالان بازار کاغذ و واردات اما برخلاف میرباقری معتقد است که این فهرست نگرانکننده نیست، وی گفت: عمده اسامی منتشر شده در فهرست واردکنندگان کاغذهای تحریر و روزنامه از کاغذفروشان و واردکنندگان شناخته شده کاغذ هستند و کمتر از ده درصد این افراد شناخته شده نیستند که این درصد نیز به دلیل ورود افراد جدید به بازار کاغذ روندی طبیعی است و اینکه انتظار داشته باشیم کسی به حوزه تجارت ما ورود نکند و این بخش در دست اشخاص محدود و شناخته شده باقی بماند منصفانه نیست.
مطلب ” نرخ ارز قیمت کاغذ را جابجا کرد ” را نیز مطالعه نمائید
وی ادامه داد: رقمهای دریافتی نیز رقمهایی معمول است، چرا که قیمت رول کاغذ از ۹۳۰ دلار تا ۱۰۴۰ دلار است، وقتی یک شرکتی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار یورو ارز گرفته است، یعنی تصمیم دارد چیزی در حدود ۲ هزار تن کاغذ وارد کند که این میزان غیرطبیعی نیست.
شبیری ادامه داد: ۳ دسته کاغذ در این فهرست وارد شده است، کاغذ چاپ و تحریر رول از تعرفه ۲۵۵۰۰ که مصرف آن در سایزینگ و تبدیل به A4 است و بخشی هم در چاپخانههایی که قابلیت استفاده از کاغذ رول را دارند مصرف میشود. گروه دوم کاغذ چاپ و تحریر بسته بندی شده است در ابعاد چاپخانهها یا اصطلاحاً شیت شده، که برای چاپ و تحریر و در اندازههای ۷۰ در ۱۰۰ یا ۶۰ در ۹۰ وارد میشود و دستههای بعدی هم کاغذ روزنامه و گلاسه.
بررسی عمومی فهرست منتشر شده در حوزه مصرف کاغذ چاپ و تحریر بیانگر وجود موضوع غیر طبیعی و نگران کنندهای نیست، در خصوص واردات کاغذ گلاسه بنده اشراف دقیقی به بازار ندارم و اظهار نظر قطعی نمیتوانم داشته باشم. و اما در خصوص فهرست کاغذ روزنامه نیز اسامی درج شده عمدتاً از فعالین این صنف در مصرف و وساطت و توزیع هستند. حالا ممکنه بازاری نباشند و فعالیت دفتری داشته باشند ولی آمار با واقعیت بازار زیاد فاصله ندارد.
واردات کاغذ روزنامه توسط بزرگترین کارخانه تولیدی کاغذ روزنامه در ایران!